beneficis del massatge infantil

 

El massatge als infants és una antiga tradició en moltes cultures del món, que ha estat redescoberta a l’Occident. 

El tacte és un potent mitjà per al desenvolupament fisiològic, psicològic i emocional del nadó. Es un nodrient per al nadó, i beneficia al mateix temps als pares i mares i/o persones que en tenen cura, creant o enfortint els vincles afectius. 

El nadó necessita, tant com el menjar, amor i estima, que li donin una seguretat emocional, fonamental per a un correcte desenvolupament. Molts estudis posen de manifest els beneficis d’un contacte afectiu com a part fonamental dels primers anys de vida, així com els desafortunats resultats experimentats quan manquen aquestes atencions.

 OBJECTIUS DELS CURSOS

  • Facilitar mitjançant el tacte i la veu, la creació i enfortiment dels vincles afectius entre els nadons i els seus pares i/o cuidadors.
  • Ajudar a crear petits-grans canvis d’actitud dels pares respecte als seus nadons, estimulant l’escolta de les necessitats del nen i l’atenció més adequada.
  • Potenciar en els infants – futurs adults – seguretat, facilitat en la comunicació, receptivitat i més salut a nivell físic, psicològic i emocional.
  • Ajudar a prevenir maltractaments a infants, tant a nivell físic com psico-emocional.
  • Ajudar als nous pares-mares a viure els primers mesos del seu fill amb menys pors i angoixes i molt més plaer i seguretat en ells mateixos en el seu nou rol.

 

quin moment tan dolç…

 BENEFICIS DEL MASSATGE INFANTIL

Està demostrat que el massatge, aplicat de manera regular, proporciona beneficis a molts nivells: 

  • Nivell fisiològic:               

Sistema nerviós: En el nadó, és mitjançant el tacte que es  transmeten gran part dels missatges del medi extern al cervell. El tacte afavoreix el procés de mielinització.

Sistema hormonal: Reducció de l’ACTH i catecolamines i alliberament d’endorfina, oxitocina i prolactina. Aquesta darrera hormona, encarregada de la producció de la llet, té una missió fonamental en la relació mare-fill: ganes d’atendre i cuidar el nadó, ganes de tocar-lo, acaronar-lo,…

Sistema immunològic: La seguretat emocional que sent el nadó tocat amorosament i de manera continuada, crea en ell un estat de tranquil.litat i relaxament, indispensable per mantenir en equilibri el sistema immunològic.

Sistema gastro-intestinal: El massatge durant els primers mesos ajuda a madurar el sistema gastro-intestinal, i després a regular-lo, ajudant en gran mesura a disminuir els dolors provocats per còlics i gasos, i ajudant als pares a perdre la sensació d’impotència davant el dolor del seu fill.

Sistema respiratori: En la zona del pit, esquena i espatlles, el massatge ajuda a regular el sistema respiratori.

Sistema limfàtic: Ajuda a drenar suaument el sistema limfàtic.

Sistema muscular: El massatge te un efecte relaxant i tonificant de la musculatura.

  •  Plaer sensorial: El massatge és una eina molt bona que ens permet prendre consciència de manera plaent de les dimensions i l’espai del nostre cos respecte a l’espai extern i conèixer els nostres límits respecte a l’altre. Si aquesta coneixença és porta a terme de manera plaent, implica una acceptació bona d’un mateix, factor importantíssim d’autoestima, i per tant d’equilibri emocional. 

  • Equilibri tensió-relaxació: Tensió perquè l’estímul tàctil, auditiu, visual, emocional que composen el massatge, posen al nadó en estat d’alerta i l’obren cap als processos de memorització i aprenentatge. Relaxació perquè redueix la tensió excessiva i ajuda al nen a autoregular i processar la gran quantitat de noves experiències viscudes. 
  • Funció alliberadora: El massatge en els nens allibera les tensions físiques produïdes per la tensió excessiva, així com les tensions emocionals. 
  • Vincle afectiu: Es una eina potent per a crear i nodrir els lligams entre pares i nadó, tant importants per a una sana i oberta comunicació entre ells, disminuint així els risc d’abandonament físic, psíquic o emocional del nen i el risc de maltractament. 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s